Beachvattenpolo är en fartfylld och tuff idrott som bjuder på god underhållning genom att kombinera bollkontroll med tuffare tag. Att spelet sker i vatten ställer extra krav på utövarna gällande kroppskontroll och spelsinne. De små planerna, med få spelarna på planen leder till fart, fläkt , vatten som yr i luften och oftast många mål. De korta och intensiva matcherna passar för åskådare som stannar till och ser en match innan man tar sig vidare till någon av de andra grenarna under SM-veckan.

Match i beachvattenpolo under dag 1 i SM-veckan 2017 den 30 juni 2017 i Borås

Så går det till

Beachvattenpolo är en komprimerad version av vattenpolo med en mindre plan. Matcherna spelas i två perioder på vardera 10 min. Klockan är med rullande tid.  På grund av den lilla spelplanen kan ett missat anfall snabbt bytas mot att motståndarna går till en snabb kontring. I en match möts två lag, där laget som gör flest mål vinner.

På SM i beachvattenpolo spelas matcherna i turneringsform där man börjar med gruppspel. De två till fyra bästa lagen från respektive grupp vår vidare till kvartsfinal (beroende på hur många grupper som gruppspelets deltats upp i). Övriga lag gör upp i ett B-slutspel om platserna efter åttonde plats. Lag som vinner sin kvartsfinal går vidare till semifinal. Lag som förlorar sin kvartsfinal spelar en kvalmatch mot något av de andra lagen som förlorade sin kvartsfinal. Dessa förlorade kvartsfinal lag gör upp om placeringarna fem till åtta. Vinnarna av semifinalerna går till final och förlorarna spelar om tredje och fjärde plats.

Fakta

Beachvattenpolo spelas på en plan som är 15×10 m (halva storleken mot en riktigt vattenpolo plan).  Spelplatsen ska vara i ett vattendrag med svag strömfåra. Vattnet kan vara sött, bräckt eller salt. Ett lag får bestå av sju spelare, en målvakt och sex utespelare. På plan spelar en målvakt och tre utespelare åt gången. Byten kan ske när som under en match (flygande byten). Målburarna i beachpolo är 2,5m breda och 80 cm höga (över vattenytan). Vattendjupet där planerna är placerade bör vara som grundast 1,6 m. Matchlängd är 2 x 10 minuter. Matchklockan är ”rullande” d v s att klockan inte stoppas vid avblåsning. Efter en period är spelad (10 min.) har man en paus på ca 4-5 min innan nästa period börjar.

Beroende på antalet anmälda lag delas lagen upp i grupper. Ingen seedning sker, däremot delas grupperna upp för att försöka uppnå en så jämn fördelning mellan starka och något svagare lag mellan samtliga grupper. Turneringen startar med gruppspel under första dagen. Under följande två dagar spelas slutspel och placeringsmatcher. Den tredje dagen avslutas med finalmatcher. Damfinal först och därefter herrfinal.

Visste du att…

  • Vattenpolo var den första lagsporten som lades till olympiska spelen (OS) år 1900.
  • I början av 1900-talet när sporten debuterade i OS, spelades vattenpolo utomhus, i naturliga vattendrag precis som beachvattenpolo gör idag.
  • Vattenpolo var en av de de deltagande idrotterna i OS i Stockholm 1912. Då kom Sverige på en andra plats efter England.
  • Senast Sverige deltog i OS för vattenpolo var 1980 då man fick ta USA:s plats då USA bojkottade arrangemanget i Moskva. Sverige slutade på åttonde plats.
  • Sverige har vi ca 650 licenserade spelare.