SM-veckan är över för den här gången. Umeå blev den nordligaste staden någonsin att arrangera SM-veckan sommar. Den idrottspräglade värdstaden bjöd på soldränkta tävlingar och flera genombrott.
Publiken fick se flera nya stjärnor tändas.
För många var systrarna Månsson på SM i triathlon nya bekantskaper. Storasyster Tilda, 19 år, vann guldet övertygande efter en imponerande avslutande löpning. Lillasyster Hanna, 15 år, slutade femma. Vi lär får höra mer från de här två supertalangerna. Ser vi Tilda på OS i Paris nästa år?
Silver- och bronsmedaljörerna i samma lopp blev Klara Hofer Mattsson och Emma Varga. De visade att elitidrottare är av annat virke när de bara ett fåtal timmar triathlon-SM stod på startlinjen för mästerskapet i cykel.
Ett annat framtidshopp presenterade sig på SM i bowling. Sveriges kanske största talang någonsin i sporten heter Carl Eklund och är 17 år. I Umeå charmade han publiken med sin unika stil och blev den yngste svenska mästaren någonsin i bowling. Målsättningen framåt är tydlig.
– Jag har sagt sedan jag var tre år att jag vill bli bäst i världen, sa Eklund till SVT Sport efter finalen.
Genombrott blev det också på mästerskapet i rullskidor. Sedan legendaren Charlotte Kalla vann guld 2015 har Linn Sömskar varit fullständigt dominant på rullskid-SM. Föga förvånande var Västerbottningen också storfavorit på distansloppet över 15 kilometer. Men talangen Lisa Eriksson, 20 år, ville annorlunda. Guldrycket kom med fem kilometer kvar.
– Det här trodde jag inte, just nu går jag på adrenalin så jag har inte tagit in detta, sa hon efter loppet till SVT Sport.
Totalt 192 mästare från 25 idrotter korades under veckan. SVT Sport sände runt 55 timmar i TV och SVT Play. Nu lämnar Umeå över stafettpinnen till Luleå och Boden som arrangerar vinterveckan 2024. Därefter håller Västerås i SM-veckan-sommar.
SM-veckan Umeå i siffror
Antal lokala föreningar som varit involverade i SM-veckan: 20
Antal medarbetare från SVT: ca 55 på plats i Umeå, ca 20 i kontrollrummet i Stockholm
Antal aktiva: ca 2500
Antal funktionärer: ca 1800
Antal svenska mästare: 192
Antal volontärer: 220
Antal ackrediterade press och media: ca 50
Antal tv-torn: 30
Meter kravallstaket: 5 km